Palkinnot ja stipendit

Ida Aalberg -säätiö järjestää joka toinen vuosi palkintojuhlan, jossa jaetaan seuraavat huomionosoitukset:

  • näyttelijäpalkinto
  • mitali
  • nuoren näyttelijän kannustuspalkinto.

Kaikkien palkintojen suuruudet määrittää säätiön hallitus, joka myös nimeää erillisen palkintoraadin valmistelemaan ehdokkaat palkintojen ja mitalin saajiksi. Palkintoraati koostuu teatterialan asiantuntijoista ja -ammattilaisista.

Lisäksi vuosittain jaetaan valmistuneen näyttelijän stipendi.

Näyttelijäpalkinto

Ida Aalberg -näyttelijäpalkintoa on jaettu vuodesta 1977 alkaen. Palkinto myönnetään ansioituneelle suomalaiselle näyttelijälle, ja se on ollut vuosikymmenien ajan ainoa nimenomaan teatterinäyttelijälle myönnettävä palkinto. Vuonna 2019 näyttelijäpalkinto oli suuruudeltaan 15 000 euroa.

Vuodesta 2003 näyttelijäpalkinnon saajalle on luovutettu myös Heikki Häiväojan pienoisveistos Näyttelijätär.

Mitali

Ida Aalberg -mitalia on jaettu palkinnon tavoin vuodesta 1977 alkaen. Mitalia jaetaan tunnustuksena näyttämötaiteen alalla erilaisin tavoin ansioituneille henkilöille.

Nuoren näyttelijän kannustuspalkinto

Nuoren näyttelijän kannustuspalkintoa on jaettu vuodesta 1983 alkaen. Palkinto on suuruudeltaan 7 000 euroa.

Valmistuneen näyttelijän stipendi

Keväästä 2009 alkaen on jaettu Ida Aalberg -stipendi opinnoissaan ansioituneelle vastavalmistuneelle näyttelijälle. Stipendit myönnetään Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta ja Tampereen yliopiston Teatterityön tutkinto-ohjelmasta (Näty) valmistuneille näyttelijöille heitä opettaneiden opettajien esitysten pohjalta. Stipendi on suuruudeltaan 1 500 euroa.

Kuva: Daniel Nyblin / Teatterimuseon arkisto