Palkinnot ja stipendit

Ida Aalberg -säätiö jakaa joka toinen vuosi Ida Aalbergin nimeä kantavan näyttelijäpalkinnon. 

Palkinnon myöntämisen ytimessä ja perusteena on näyttelijäntyö teatterissa. Palkintoja myöntäessään säätiö haluaa ottaa huomioon valtakunnallisesti eri tavoin ansioituneita ja urallaan eri vaiheissa olevia näyttelijöitä. 

Säätiö pyytää ehdotuksia palkintojen saajiksi laajasti ja valtakunnallisesti eri tehtävissä toimivilta teatterin ammattilaisilta. Ehdotuspyynnön saajat ja heidän edustamansa asiantuntijuuden alat sekä palkintojen lukumäärä ja suuruus vaihtelevat jakovuosittain. Lopulliset päätökset palkinnoista tekee Ida Aalberg -säätiön hallitus.

Lisäksi vuosittain jaetaan valmistuneen näyttelijän stipendi.

Näyttelijäpalkinto

Ida Aalberg -näyttelijäpalkintoa on jaettu vuodesta 1977. Palkinto myönnetään ansioituneelle suomalaiselle näyttelijälle, ja se on ollut vuosikymmenien ajan ainoa nimenomaan teatterinäyttelijälle myönnettävä palkinto.

Vuodesta 2003 näyttelijäpalkinnon saajalle on luovutettu palkintosumman lisäksi myös Heikki Häiväojan pienoisveistos Näyttelijätär.

Palkinnon historiasta

Vuonna 2022 tuli kuluneeksi 45 vuotta siitä, kun Ida Aalberg -näyttelijäpalkinto jaettiin ensimmäisen kerran. Ida Aalberg -säätiö uudisti tässä yhteydessä palkinnon jakamisperusteita  ja -tapaa.

Aiempina vuosina valintaa ohjasivat jakokategoriat, joita olivat näyttelijäpalkinnon ohella Ida Aalberg -mitali näyttämötaiteen alalla eri tavoin ansioituneille henkilöille sekä erillinen nuoren näyttelijän kannustuspalkinto.

Vuodesta 2022 lähtien näistä erillisistä kategorioista on luovuttu ja Ida Aalberg -näyttelijäpalkintoja myönnetään eri tavoin ansioituneille ja urallaan eri vaiheissa oleville näyttelijöille.

Valmistuneen näyttelijän stipendi

Keväästä 2009 alkaen on jaettu Ida Aalberg -stipendi opinnoissaan ansioituneelle vastavalmistuneelle näyttelijälle. Stipendit myönnetään Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta ja Tampereen yliopiston Teatterityön tutkinto-ohjelmasta (Näty) valmistuneille näyttelijöille heitä opettaneiden opettajien esitysten pohjalta. Stipendi on suuruudeltaan 1 500 euroa.

Kuva: Daniel Nyblin / Teatterimuseon arkisto